Географско
          разположение
 
     
      
                                               

Географско разположение

Велинград е разположен в западната част на Чепинската котловина, в близост до условно приетата граница между Родопите и Рила. Пазарджик се намира на 49 км североизточно от Велинград, а Пловдив на 85 км. Разстоянието между София и курорта е 133 км.
На 31 км северно е гара Септември - от нея започва теснолинейна линия за Велинград. Чрез железопътна линия и шосе курортът е свързан на север със Септември и Пазарджик, на изток с Ракитово, Батак, Пещера и Доспат, на запад през Юндола и Куртово с високопланинската олимпийска база "Дружба", както с Юндола и Якоруда, а на юг със Сърница. Добре маркирани пътища отвеждат до десетки исторически и природни обекти, даващи за приятен отдих и отмора.

Kлимат:

Красивата природа се допълва от мекия и приятен климат. Атмосферното налягане е ниско /693мм живачен стълб/. Средната годишна температура е 9°С, средната януарска е – 1,8°С, а средната юлска е 18,7°С. Зимата е мека, лятото - прохладно, а есента е по-топла от пролетта. Средните денонощни колебания се движат от 9,6°С до 16,2°С. Валежите са около 500мм годишно при 650мм за страната. Най-обилни са през юни, а по-слаби- през март и септември. Средният брой на валежните дни през годината е 82. Снегът се задържа около 52 дни. Абсолютната влажност на въздуха е 6,8мм, а относителната- 75%.

Продължителността и интензивността на слънчевото греене е голяма. Въздухът е чист и прозрачен. Няма силни ветрове и затова зимата е тиха и приятна. В Чепинското корито духа и топъл местен постоянен ветрец, наречен “Вечерникът”. На този вятър се дължи вечерното и нощното захлаждане, поради което нощите са винаги хладни.

Минерални извори:
Велинградска община е изключително богата на минерални извори, подходящи за лечение на различни заболявания. По изобилие и разнообразие на минералните си води Велинград се нарежда на първо място в България. Общият дебит на 80-те минерални извора е 170 л/сек.
Във Велинград са изградени 7 балнеолечебници:

Балнеологичното отделение към Курортната поликлиника предлага използването на минерални води от термалните зони на кв. Лъжене, Каменица и Чепино.

Хотел Рим /Бившата Женска баня/ - Намира се в кв. Лъжене в близост до Курортна поликлиника и минералния плаж. Прилага се при възпаление на стомашно-чревния тракт, чернодробно-жлъчни, бъбречни и гинекологични заболявания. Добър ефект се получава и при лечението на заболявания на периферната нервна система.

Радонова баня - Намира се в кв. Чепино.Повлиява благоприятно дейността на нервната и сърдечно-съдовата система, както и заболяванията на дихателната система и обмяната на веществата.

Вельова баня - Намира се в западната част на кв. Лъжене. Минералната вода е полезна при стомашно-чревни, чернодробно-жлъчни заболявания и нарушения на периферната нервна система, ставите, неврози и др. За инхалация се прилага при редица нетуберкулозни белодробни заболявания и патологични процеси на горните дихателни пътища.

Кремъчна баня - Намира се в кв. Лъжене, недалеч от Курортна поликлиника. Тя се прилага за балнеолечение при заболявания на нервната система, обменни заболявания, сърдечни неврози, хипертонична болест първа и втора степен, климактерични смущения, невродермити и др.

Кална баня - Намира се на границата между Лъжене и Каменица. Водата се характеризира като силикално-натри-ево-хидрокарбонатно-силициево-флуорна. Прилага се във вани и басейн за лекуване на ставни и гинекологични' заболявания, заболявания на периферната нервна система и др.

Сярна баня - Намира са в югоизточната част на кв.Каменица. Прилага се за лечение на ставни и гинекологични заболявания, атеросклероза, хипертонична болест първа и втора степен, някои заболявания на нервната система и др.

Околности:

Местността Юндола се намира на 16 км западно от Велинград, на 1400м средна надморска височина.

Местността Белмекен се намира на 24 км северозападно от Велинград, на 2000м надморска височина, има алпийски характер.

Местността Кладова е на север от града. По маршрутна пътека се стига за 2,5 часа пеша.

Село Дорково е на 13 км от Велинград.

Град Ракитово е на 12 км югоизточно от Велинград.
На 48 км от Велинград се намира и гр. Сърница, разположен в близост до язовир Доспат.


НАЧАЛО   E-mail